Posts filed under fototerapija

Vedno tu

"Naša dolžnost je, da izboljšujemo kvaliteto življenja, ne samo, da zavlačujemo smrt." - Hunter Doherty Patch Adams

Ko sem slišala za Robina Williamsa in njegovo žalostno slovo, se je moj svet za nekaj časa ustavil. Potopila sem se globoko vase, kjer so me čakale pritajene zgodbe iz moje preteklosti. In tako je prišel dan, ko so se ponovno prebudile...

Transient

Fantič iz mojega otroštva, najsrečnejši otrok iz naše soseščine. Vedno nasmejan, poln življenja, ki je vedno poskrbel, da je bilo življenje drugih za odtenek svetlejše. In potem, nekega dne, ga ni bilo več. Samomor. Pri trinajstih. In velika bolečina v mojem srcu.

Leta so tekla. Najlepša leta mojega življenja sem preživela v prijetni družbi fanta, ki mi je veliko dal. Spravljal nas je v smeh, nas učil ljubiti življenje in izkoristiti trenutke, in bil naš vodnik v duhovno življenje, ki se osredotoča na druge. Bil je moja inspiracija – da živim bolje, da delam bolje. In potem, nekega dne, ga ni bilo več. Rak. Pri dvajsetih. In velika bolečina v mojem srcu.

Na nek način je bil zame Robin Williams odraz teh dveh oseb. Tudi on je 'izžareval' nekaj takega kot sem lahko videla pri mojih dveh prijateljih. Pomagal mi je, da sem občutila prisotnost mojih dveh prijateljev v srcu – vedno sta bila tu, zelo živa, zelo resnična.

Mislim, da so bili vsi trije del moje poti v likovno terapijo. Že od nekdaj je bila v meni potreba pomagati drugim, da bi bili, kdor resnično so. Pomagati tihim, depresivnim, žalostnim, 'veselim', zlorabljenim, revnim… Bili so moji učitelji in bili so moji klienti. Bili so moja motivacija in moja inspiracija.

Transient

Tako sem izbrala pot z imenom likovna terapija. Toda današnji Svet se ne želi ukvarjati z ljudmi, ki potrebujejo pomoč. Preprosto zatisne oči in se pretvarja, da jih ni. In tisti, ki vseeno želijo pomagati, se počutijo, kot da se venomer bojujejo z mlini na veter. Lačni sistem je od mene hotel le denar, pomoči ne. Tako je morala moja življenjska pot zaviti v drugo smer. Odločila sem se, da bom denar raje vložila v delo z ljudmi, kot da ga pogoltne nikoli-dovolj-siti sistem. Sicer bo zato moje potovanje daljše in težje, toda likovna terapija bo za vedno ostala z mano, ne glede na vse. Tako kot moja pokojna prijatelja, Robin Williams in vsi tisti, s katerimi sem že delala na mojem potovanju. Vedno so tu. Zaradi njih se ne bom odpovedala stvarem, ki so zapisane v mojem srcu, verjetno že od dne, ko sem prišla na ta svet.    

Zato bi rada to objavo in spodnji video iz filma ‘Patch Adams’ (z Robinom Williamsom v glavni vlogi) posvetila vsem vam, ki sanjate o boljšem Svetu, boljših ljudeh in o stvareh, ki bi naše življenje naredile svetlejše, lepše. Naj vas video navdahne, da dajete, delate in čutite največ kar lahko, in se nikoli ne odrečete svojim sanjam, samim sebi.

"Ko zdravite bolezen, včasih zmagate, včasih izgubite. Ko zdravite osebo, vam zagotavljam, da zmagate vedno, ne glede na izid." - Hunter Doherty Patch Adams 

 

Naša temna stran

Vsi imamo dobre dneve in slabe dneve... Kako se lotite slabih? Se jezite nase, jih preprosto ignorirate ali pa se 'vsedete v kot in počakate, da napad mine'?

Transient

Včasih sem res nesrečna, ko pridrvijo temni oblaki (nenapovedano, seveda) in mojo energijo spravijo do tal, da o razpoloženju niti ne govorim. In čeprav si govorim in vem, da ne bi mogli občudovati svetlečih zvezd, če ne bi bilo teme..., me občasno tudi pozitivne misli ne spravijo pokonci.

Včasih pa, ko sem bolje pripravljena, uporabim svojo domišljijo in se poigram z mojo temno stranjo, dokler spet ne posvetli. Raziskujem, kaj lahko ustvariva skupaj: ČB risbo, čarobno skrinjo s skritim zakladom, (temen) avtoportret s fotoaparatom... Ko se tako igram s svojo temno platjo, pozabim na tisto, kar me teži - izlije se na papir in ostane tam... Pri likovni terapiji včasih uporabimo proces sežiganja ustvarjenega dela, toda jaz ga raje pretvorim v nekaj, kar mi je všeč. To vzamem kot lekcijo v življenju, zato svojih izlivanj ne sežgem, da bi jih za vedno izbrisala.   

Zato, zakaj ne bi iz vaših temnih strani tudi vi ustvarili kaj posebnega, izvirnega; namesto da bi svojo temno plat zanikali ali pa se z njo trpinčili v nedogled?? Poglejte, kaj lahko ustvarite s svojo senco, ki je, na nek način, simbol naše temne plati...

Bodite, kar ste, bodite ustvarjalni in naj bo tudi vaša temna stran priložnost, da se izrazite na svojevrsten, unikaten način! Srečno!

Moč enega

Ste se kdaj spraševali kje je vaše mesto na tem svetu? Ali res lahko kaj naredimo med toliko ljudmi, ki delajo po svoje?  

Rada si predstavljam, da smo kot celice v našem telesu... Vsak dan delam, delam tisto, kar čutim, da moram delati in delam to tako, kot najbolje znam. Če odtavam vstran, bo svet zbolel, ravno tako kot mi zbolimo, če naše celice nehajo delovati tako kot bi morale...

Transient

Zato verjamem, da je vsaka oseba na tem planetu pomembna. Jaz štejem, ti šteješ, mi štejemo. Zanašam se nate in ti se zanašaš name - da ostanemo zdravi in srečni. Zato verjamem v moč enega.  

Zaradi mojega prepričanja je moje naslednje vprašanje, ki si ga zastavim, sledeče: 'Kaj lahko jaz storim, da pomagam drugim slediti svoji smeri?' Ne morem jim povedati, kam naj grejo ali kaj naj delajo. Slediti morajo svoji poti, svojemu notranjemu zemljevidu. Zato jim pomagam na različne načine. Kot veste, nekaterim pomagam s tehnikami likovne ali fototerapije. Spet drugim pomagam s svojimi malimi knjižicami in ilustracijami. Letos pomagam tudi z mojimi slikami, fotografijami - spremenjene v voščilnice, imajo posebno nalogo pomagati določenim ljudem slediti njihovim potem. Obiščite našo Vision & Verb Shoppe stran, kjer boste izvedeli kako to delamo. Tam vas čakajo voščilnice z mojimi motivi in motivi drugih avtoric - veselimo se vaše pomoči!

Transient

Ljudem pomagamo preko neprofitne organizacije Kiva. Svoje delo opravljajo odlično in res sem vesela, da lahko moč enega povzroči takšne čudovite spremembe na svetu. Vsi si želimo, da so vse naše celice v telesu zdrave, kar lahko dosežemo, če delamo tisto, kar zmoremo prav ta trenutek, danes in vsak dan!

Transient

Ali verjamete v moč enega? Kako vi pomagate, kako naj še pomagamo in kako vam je všeč naša ideja pomoči drugim? Ima smisel? 

Ta blog se seli!

Kot ste verjetno opazili, se na tem blogu že nekaj časa ni nič zgodilo. Vzrok nekateri že poznate, nekateri morda še ne. Moji zapisi se selijo na novo lokacijo - tukaj:

CreatissimoLab Blog

Ker ta blog ne bo avtomatično preseljen na novo lokacijo, vas prosim, da se na RSS novičke prijavite tam, prav tako se morate na novo prijaviti kot spremljevalci, da boste na tekočem in obveščeni o mojih objavah.

Upam, da vas teh nekaj korakov ne bo odvrnilo od tega, da me še naprej zvesto spremljate na moji poti in delite z mano navdušenje nad ustvarjalnim procesom in kreativnim mišljenjem. Hvala in se vidimo tam!

Srečno!