Posts filed under fototerapija

Nova uganka

Danes je spet en tak poseben dan, ravno pravšnji za igrarije! : )

Se še spomnite, kaj smo uganjevali zadnjič? Tudi tokrat vas čaka odkrivanje Slovenije… Nobene nagrade ne ponujam, le malo izpopolnjevanja v poznavanju naše male dežele ; )...

Spet vas sprašujem: Košček katerega slovenskega kraja je to?

Naj prišepnem par namigov:

  • natančno si poglejte ozadje in pokrajino;
  • v tem kraju vas ena znana kreativna oseba ('v sliki') gleda skozi okno;
  • seveda so se tukaj potikali že Rimljani;
  • jaz sem pa že v otroštvu poznala ta kraj zaradi ene dobre zadeve.

Več pa (še) ne povem, da ne bo prelahko…

Torej, z idejami na plan! Me prav zanima, kakšne asociacije boste imeli. (PS: Za napačen odgovor si prislužite pohvalo za pogum).

PS: Ta teden prideta raziskovat Slovenijo tudi moji mentorici iz Finske! No, najbolj pa bosta seveda želeli vedeti, kako napreduje moja raziskava v okviru projekta fototerapije : ). Vesela!

V delu – ali zdravilna moč ustvarjalnosti

Gotovo ste že slišali, da ima ustvarjalnost zdravilno moč. Že veliko študij je dokazalo te trditve. Moje področje dela je predvsem usmerjeno v likovno terapijo in fototerapijo, čeprav včasih v delo vključujem tudi druge zvrsti umetnosti, ustvarjalnega mišljenja. V fazi spoznavanja klienta pripravim take naloge, ki mi pokažejo, katera področja so najprimernejša za delo z določenim klientom.

Mnogi likovno terapijo in fototerapijo zamenjujejo s terapevtskim likovnim izražanjem in fotografiranjem, ki prav tako zdravilno vplivata na nas, vendar v tem primeru 'zdravimo' sami sebe, brez terapevta, strokovnjaka oz. svetovalca. Zdravimo svojo dušo, bolečino, ali pa na platno izlivamo svoje veselje, navdušenje, fascinacijo.  Sami.

(v nastajanju…)

V stiski, bolečini in skrbeh, običajno sami težko najdemo pot iz naših utečenih, starih, globoko zasidranih vzorcev, zato je naše likovno ali drugo izražanje največkrat le tista začasna rešitev, ki nam pomaga ali nas tolaži v danih trenutkih, le redko pa pomaga dolgoročno – da zamenjamo vzorec vedenja. Zato je potreben terapevt, strokovnjak, če hočete 'trener', ki dela z vami tako dolgo, da star vzorec zamenjate z novim. In ko vas izpusti iz rok, ne zapadete nazaj v star vzorec, temveč spontano posegate po novem vzorcu vedenja. Tako je pri fitnessu, odvisnostih od alkohola ali mamil, hujšanju, učenju, psihičnih težavah, zlomu noge itd. Kako dolgo, boste vprašali, traja zdravilni proces (za eno od težav)? Včasih tri mesece, pol leta, včasih leto ali dve ali tri. Ja, prav ste slišali – pri likovni terapiji se pri hujših težavah pokažejo rezultati šele po enem letu ali več!

Opažam, da se pri nas dolgoročnemu delu s 'klienti' ne posveča veliko pozornosti. Koliko supervizorjev (tistih pravih supervizorjev, ne takih, ki sem jih že srečala, pa ne vem, od kod jim naziv supervizor) imajo učitelji, vzgojitelji, starši, osebje v domovih za ostarele, socialni delavci, policisti…? Vsi, ki delajo z ljudmi, potrebujejo terapevte oz. strokovnjake, ki jim bodo služili  za oporo, stabilnost, vodstvo… Včasih si podporo najdemo med sodelavci, torej z neke vrste intervizijo, ki je vsekakor boljša kot nič, toda za uspešne rezultate je priporočena supervizija, ko svetovalec, terapevt…  prihaja iz zunanjega okolja in lahko na dogajanje gleda iz druge perspektive. Nič pa ne pomaga, če so srečanja le občasna, le po potrebi in neprimerno organizirana.

(v delu…)

Veliko supervizorjev pri svojem delu prav tako uporablja umetnost, še posebej pri ljudeh, ki se težko izražajo verbalno. Kadar ne moremo svoje stiske, bolečine, blokade izraziti z besedami, se zatečemo v neverbalno. Ko likovni terapevt spremlja vaš proces izražanja, lažje ugotovi, katere naloge vam bodo pomagale k napredku ali nazaj k notranjemu ravnovesju. Likovni terapevt ne ocenjuje vašega izdelka in ne postavlja diagnoze na podlagi le-tega. Likovni terapevt ima nalogo, da vas nežno 'vodi' po vaši lastni poti.

Znano je, da ima vsak človek v sebi neke vrste zaščitni mehanizem, ki preprečuje, da bi prišlo do notranje spremembe ali soočanja z notranjimi procesi, v kolikor ni čas za to ali na to niste mentalno pripravljeni. Zato se pri likovni terapiji ne more zgoditi nič takega, na kar ne bi bili duševno tudi pripravljeni. Vsekakor pa je proces zdravljenja pri likovni ali drugi terapiji včasih naporen in globok (odvisno, kako globoko ste pripravljeni iti).

Marsikdo bi si mislil, da bi lahko terapevti, na enak način kot pomagajo drugim, lahko pomagali sebi, toda to ni tako enostavno. Tudi mi potrebujemo svojega terapevta, supervizorja, ko se znajdemo v nerešljivem položaju…

Te dni pri roki nisem imela supervizorja ali terapevta, s katerim bi razčiščevala, zakaj ne morem sprejeti določenih dogodkov kot takih, zakaj ne morem sprejeti dejstva, da so določeni ljudje pač taki in taki, itd., itd. Zato sem se zatekla v terapevtsko ustvarjanje (glej delček slike v nastajanju spodaj). Da si poližem rane prizadete duše, čeprav vem, da bom na vzorcu vedenja, ki me vedno znova potisne v take in podobne situacije, morala delati z nekom, ki bo videl izven mojih okvirjev in blokad.  Ta rešitev je začasna, hkrati pa prva, na kateri bo potrebno delati s strokovnjakom, supervizorjem.

(...detajl s slike 'v delu')

Stephey iz Marked by the Muse nas je spomnila, da je prav, da se zahvalimo Umetnosti.

S to objavo se želim zahvaliti za danost, ki jo imamo: da se izražamo, ustvarjamo (imamo izbiro, kaj bomo ustvarili), zdravimo sebe in druge, objemamo, raziskujemo… Imamo umetnost, ki nas bogati na vseh področjih, na vsakem koraku našega življenja. Pomislimo, le kje umetnostni in kreativnosti ni???

Zato: hvala, umetnost ustvarjanja, da si!

PS: Hvala tudi tistim, ki ste mi podarili nekaj moralnega poguma v prejšnji objavi. Pomagalo je!  

Klik

Včasih je potreben le klik, pa je vse drugače. Ni potrebno premikati gore, preplavati oceane, zadeti na lotu ali zmagati na talentih. Ni potrebno znati na pamet pet enciklopedij, preživeti raka, vsaj enkrat preizkusiti drogo, verjeti v čudeže… Le klik, pa je vse lahko drugače.


(le kam, po kateri poti?)

Velikokrat smo tako blizu takim in drugačnim klikom. Lahko mignemo le s prstom, pa se zgodi: odločilni klik. Z enim samim klikom lahko spremenimo smer življenja, smer dogodkov. Se zavedamo tega, se zavedamo svojih moči??

Kaj boste kliknili tukaj in zdaj, da boste dosegli tisto, kar želite?
Boste kliknili na tipko telefona in poklicali prijatelja, znanca?
Boste kliknili na stikalo in nekomu pričarali svetlobo?
Boste kliknili na kemični svinčnik in nekomu napisali tisto, s čimer odlašate že nekaj let?

Le klik...

 (fotografija nastala v okviru projekta fototerapije: 'Avtoportret' – oziranje vase. Avtor: M.)

Le klik, le klik…

In ko že govorimo o klikih:

Kliknite, še preden bo prepozno!

Ta Svet…

… je poln navdihov. Ta Svet je poln užitkov. Ta svet je čudovit!

Pogosto me navdihnejo stvari in bitja okoli mene. Pogosto sem očarana nad stvaritvami Narave. Pogosto ne morem verjeti, da sem del tega čudovitega Sveta!

Nova licitacija mojih del za projekt fototerapije je že v teku; in tokrat je tema mojih del posvečena temu čudovitemu Svetu.

Lepo prosim, obiščite mojo CreatissimoLab FB Stran in si izberite delo, ki vam je všeč ter tako pomagajte našemu projektu. Prav tako ste vabljeni, da tam odgovorite tudi na vprašanje, o čem bi si želeli več slišati na tem blogu. Hvala vsem, ki ste že odgovorili in hvala vsem, ki boste obiskali omenjeno stran!

PS: Če nimate FB profila in bi radi sodelovali (ali pa imate kakšno vprašanje), pišite mi na e-mail, pa bom jaz vpisala na FB vaše želje oz. odločitve.

Vabljeni iz srca! 

Vabim vas… (Do what you Love – Love what you do)

… da si preberete zgodbo, ki sem jo napisala na mojem Creatissimo in English blogu, z namenom, da vas spodbudim, da sledite svojemu srcu in sebi.  Zaupajte vase!

Direktna povezava do objave: Do what you Love – Love what you do  

marked by the muse, stephey baker, creative living, art blog, artist

Zgodbo prispevam kot ena od muz  The Courage to Fly Blog Hopa (ki ga je posebej za vas pripravila čudovita muza Stephey Baker). Kot sem vas že enkrat povabila, vas tudi tokrat vabim, da si preberete še druge navdihujoče zgodbe sodelujočih, povezave do le-teh boste našli tu.

Hvala! Želim vam navdihujoč, zapolnjujoč in poguma poln dan!