Packanje

Kaj je za vas packanje?

Odgovori so običajno zelo različni. Starši odgovarjajo drugače kot otroci, učitelji drugače kot učenci… Nekateri packanja ne prenesejo, spet drugi ga tolerirajo.
Packanje je za marsikoga zelo koristno, zato bi bilo dobro, da bi se ga večkrat lotili doma, v šoli, na delavnicah, počitnicah itd.

Ko pri likovni terapiji ugotovimo, kakšnega klienta imamo, kako rešuje probleme, kakšne težave ima, kaj ga veseli…, ugotavljamo tudi, ali bi mu packanje koristilo in mu pomagalo premostiti blokade. Packanje je najbolj koristno za osebe, ki se problemov lotevajo na fizičen način. Imajo potrebo po izražanju s celim telesom, z gibanjem.Packamo lahko z barvo ali glino. Glina je primerna za tiste nemirneže, ki imajo preveč energije ali so hiperaktivni.
Ko se nekateri prvič seznanijo s packanjem, so njihovi prvi odzivi različni, zanimivi. Npr. nekateri si ne predstavljajo, da bi packali s celo roko, zato na začetku, komaj in s težavo uporabijo en prst. Spet drugi se bojujejo s pojmoma grdo/lepo, saj se jim zdi izdelek grd…

Prav te dni sva z osnovnošolsko deklico, s katero imam likovno terapijo, zelo veliko govorili o tem, kaj je grdo, kaj lepo, in kaj je nekomu všeč, drugemu pa ne. (Le kaj jih učijo v šoli?!?! - oz. kakšne neverbalne signale jim pošiljajo?!?!). Šele ko sva to temeljito predelali, se je packanja lotila bolj sproščeno (pri tem pa veselo prepevala kot slavček :)) in odprl se nama je povsem nov svet.
Sčasoma se bo packanje (ko bo ta potreba zadovoljena) organiziralo v red, in začela bodo nastajati likovna dela, ki bodo odraz dekličine notranjosti.
V šolah in vrtcih se premalo zavedajo, da se morajo otroci izražati (zadovoljevati potrebo po izražanju, na njihov način, seveda), in ne tekmovati, katero likovno delo je lepše, primerno za razstavo itd. Otroci naj bi imeli možnost spoznati različne materiale in jih preizkušati, brez da bi se pri tem borili za ocene. S spoznavanjem materialov namreč odkrivajo, s katerim najbolje zadovoljujejo potrebo po izražanju in preko tega materiala nato začnejo oblikovati dela, ki izražajo njihovo notranjost in občutke.Seveda pa za packanje potrebujemo ustrezno 'bojno opremo'. Zaščitimo prostor (na veliko), otroka oz. tistega, ki bo packal in sebe oblečemo v oblačila, ki jih ne bo škoda umazati, izberemo materiale, ki bodo packanje prenesli do konca…
Potem pa: veselo na packanje! :)

Kdaj ste pa vi nazadnje packali?