Dragocenosti

Danes, tik pred novimi nepopisanimi listi leta 2010, vam želim pokazati nekaj mojih malih dragocenosti, ki me navdihujejo, razveseljujejo, izpopolnjujejo.

V stari belokranjski hiši, tam ob moji najljubši reki Kolpi, kjer sem velikokrat preživljala počitnice, se je na zaprašeni polici nad vrati stiskala mala knjižica, z naslovom 'Makalonca'. Neštetokrat sem pristavila stol, jo potegnila s police in prebirala, prebirala, sanjala, pa spet prebirala, prebirala, nato pa skrivoma pospravila nazaj.
Ta dragocena knjižica pa ne skriva zgolj poetično zapisanega besedila izpod peresa F.S.Finžgarja, temveč je posebna zato, ker jo je ilustriral in oblikoval sam J.Plečnik.Plečnikova dela so zame neizmeren navdih. Detajli, ki se jim je posvečal, materiali, ki jih je vnašal v svoje arhitekturne rešitve, zanimive rešitve, zavzeto delo, itd., itd. - zgled, ki me vleče naprej, da delam po svoje, poslušam sebe, raziskujem detajle in okolje v katerem živim.
Oseba, ki je poznala moje navdušenje nad Plečnikom, mi je podarila posebno knjigo, dragocenost - o Plečniku, v češkem jeziku!Še ena dragocenost v obliki knjige pa me je obiskala prav za praznike. Knjiga 'Art in All of Us' z otroki in njihovimi stvaritvami z vsega sveta. Prekrasne fotografije, nalezljivo otroško veselje, samosvoje otroške risbe me spodbujajo k veselju, sreči, brezskrbnosti in miru, ter k ustvarjanju, seveda!Čeprav govorim o dragocenih knjigah, ki mi veliko pomenijo, pa verjamem, da ni stvar v predmetih, temveč v občutkih, ki nas prežamejo (s predmetom ali brez). Lahko nas navdahne trenutek, ko se z nekom spogledamo na ulici, misel, ki nam osvetli srce, malo darilo, izdelano posebej za nas, neskončno nebo, pokončno drevo... Jaz jim pravim 'dragocenosti', saj v meni zanetijo iskrico pristne radosti in sreče.
Zato vam želim v novem letu mnogo dragocenosti, malih, velikih, suhih, debelih, in vseh tistih vmes! :)

No, ste že uganili, kakšno vprašanje vas čaka za konec?
Zadnje nagradno vprašanje št.8 se glasi: katera dragocenost pa navdihuje vas?

Za pravila igre pokukajte tu. (Odgovarjate lahko tudi za nazaj, če ste se vključili z zamudo). Igra se zaključuje danes. Ker vem, da ste polno zaposleni s prazniki in razsipavanjem veselja, objemov, sreče, bom še nekaj dni počakala, da še enkrat preverite pravila in se prepričate, če ste odkljukali 'vse'.
Napotki pa sledijo kmalu!

Za konec pa še:
polno leto 2010 vam želim!
Pridite še kaj na obisk!
Jožica