Dolenjska

Po dolgem času jo mahnem na potep po Dolenjski.

V Kostanjevici na Krki najprej preverim Forma Vivo.

Pa priznam, da nisem ravno ljubiteljica lesenih kipov. Da o hrastovini niti ne govorim! (-ljubši mi je hrast v naravi - mogočno, trdno drevo).
Tako da me prav hitro raje pritegne arhitektura, ambient, kamen... Kar nekaj detajlov se znajde v mojem objektivu!Najbolj pa me prevzame nekdanja samostanska cerkev Galerije Božidar Jakac! Kakšni oboki, kakšni detajli, kakšne barve! V cerkvi trenutno razstavlja Mojca Zlokarnik s slikami pod naslovom Žarenje. Žarijo zagotovo! Oh, le kdo si ne bi želel razstavljati v tako veličastnem ambientu!?Poleg te razstave pa me Keramika v konceptu spomni na:

komarje in aborigine


in pečatnike


Vedno znova pa me navdušijo stvaritve Janeza Boljke. Morda zaradi vseh teh malih detajlov, razdrobljenosti, in predmetov, ki se skrivajo v 'zlepljenem' kipu...A niso krasni?!

Moja pot po Dolenjski se nato nadaljuje s kartuzijo Pleterje. Včasih grad, danes samostan, si lahko dame ogledamo le od zunaj. No, mene tja vleče zaradi cerkve Sv.Trojice. Cerkev je primerek izredne akustike. Kdor koli se ukvarja s petjem mora tja, da spozna, kaj to pomeni in kako čudovito je petje v akustičnem ambientu.Njena notranjost je preprosta in topla.Ko se naužijem prijetnih zvokov (celo veter zapoje v cerkvi!), jo mahnem dalje, v Novo mesto.

V Novem mestu se ravno odvija festival Fotopub 2009 - festival dokumentarne fotografije. Najbolj me navdušijo ravno fotografije nagrajenke Abbie Trayler-Smith, pa tudi skupinska razstava v pritličju Narodnega doma ima kar nekaj dobrih fotografij! Sicer pa se pri vsakem avtorju najdejo zanimive in posebne fotografije. Odlično! Kogar zanima, si več o tem lahko prebere in pogleda kar na spletni strani Fotopuba.


Posted on August 1, 2009 and filed under fotografija, kreativni izdelki, potepanje, razstave.